تفکر استراتژیک چیست؟
- 17 دی 1398
- 6 دقیقه
تفکر استراتژیک
برنامه ریزی استراتژیک ، مجموعه ای از تئوری هایی است که به همراه ابزارها و تکنیک های تکمیلی برای کمک به مدیران، برنامه ریزی و اقدام استراتژیک طراحی شده اند. نارسایی های برنامه ریزی استراتژیک و ضرورت های جدید ناشی از تغییرات محیطی باعث گردید که جهت تکمیل روش های سنتی، مفاهیم و نکات جدیدی نیز مطرح شود.
چرا که برنامه ریزی استراتژیک ، برنامه ای الزاماً قابل اجرا نبوده و در گذر زمان، دستخوش تغییرات می شود و در برخی موارد به جای حل مشکل سازمان، فقط باعث تسکین آن شده و با از بین رفتن اثر خود منجر به ایجاد مشکلاتی بزرگتر می گردد. به نظر می رسد لازمه تدوین و پیاده سازی برنامه استراتژیک در سازمان وجود تفکر استراتژیک در مدیران تدوین کننده برنامه است.
تفکر استراتژیک چیست؟
یکی از اصطلاحات جدید در دنیای استراتژی ، تفکر استراتژیک است. مبنای برنامه ریزی استراتژیک ، پیش بینی فرصت ها و تهدیدات آینده است و در جایی که بین پیش بینی در زمان برنامه ریزی و واقعیت در زمان اجرا تفاوت زیادی وجود داشته باشد، اثر بخشی آن از بین می رود.
برنامه ریزی استراتژیک به محیطی با ثبات و پایدار، عوامل محیطی در تعادل با تغییرات پیوسته، کنش و واکنش قابل فهم و قابل پیش بینی نیاز دارد. شرایط محیط امروز کسب و کار برای برنامه ریزی استراتژیک مناسب نیست.
تفکر استراتژیک برای چه کسانی است؟
افراد پیش از هر کاری، باید ذهنیت خود را تغییر دهند. بسیاری از مردم فکر میکنند تفکر استراتژیک کار مدیران رده بالا است. اما افراد در تمام لایههای سازمان باید استراتژیک فکر کنند. نباید با فرض تاثیرات منفی تفکر استراتژیک در ارتقای شغلی یا به دلیل کمبود بودجه و زمان، از آن چشم پوشی کنند. اگر تفکر استراتژیک را به عنوان بخشی از شغل خود پذیرفتند، نیمی از راه را رفتهاند.
اهمیت تفکر استراتژیک
تفکر استراتژيک برای بقا و پيشرفت در محيط نقش بسيار مهمي دارد. تفکر استراتژيک ابزاری است که به مديران کمک مي کند تا فرصت های جديد را خلق کنند.
از جمله اهمیت های تفکر استراتژیک را می توان به نکات زیر اشاره نمود:
- تفکر استراتژیک رفتار متفاوتی را بر سازمان حاکم می کند.
- در این رفتار منابع سازمان بر فعالیت های با ارزش متمرکز شده و از پرداختن به همه امور اجتناب میشود.
- این ویژگی چنانچه بر شناخت بازار و تشخیص صحیح عواملی که برای مشتری ارزش میآفرینند، متکی باشد، برای سازمان مزیت رقابتی خلق میکند.
رزومه نویسی و ایده های چگونگی نوشتن آن
ویژگی تفکر استراتژیک
- تفکر استراتژیک منعکسکننده سیستم یا دیدگاه کلنگری اسـت کـه چگـونگی تـاثیر و دخالت بخشهای مختلف سازمان بر یکدیگر و همچنین محیطهای متفاوت را بررسی میکند .
- تفکر استراتژیک تفکر بهموقع است . متفکران استراتژیک ارتباط درونی گذشته ، حال و آینـده را درک میکنند .
- ایجاد و آزمون فرضیه، مرکز اقدامات تفکر استراتژیک است .
- تفکر استراتژیک موجب ایجاد قابلیت فرصتطلبی هوشیارانه میشود.
پنج اصطلاح استارتاپی که باید بشناسیم
استفاده از تفکر استراتژیک فردی در سازمانها
سازمانهایی که قصد بهبود استراتژی خود را دارند، باید کارشان را با شناسایی افرادی که در تفکر استراتژیک حرفهای هستند، طبق این رویکرد سه مرحلهای شروع کنند:
- سازمان باید توانایی فرد در تفکر استراتژیک را افزایش دهد. این کار با آموزش یا استفاده از مدیران مجرب، کارمندانی با ظرفیت بالا و افرادی که علاقهمند هستند، امکانپذیر است.
- گروهی از افراد ماهر در تفکر استراتژیک تشکیل شود.
- بر همکاری در فرایند برنامهریزی استراتژیک تأکید شود.
برای یک مدیر، هیچی مهمتر از فهم کسب و کار نیست. و این تنها به درک عوامل موثر و روابط بین آنها محدود نمی شود، بلکه کشف شهودی زوایای ناشناخته این فضا و خلق ایده هایی برای بهره برداری از آنها، تجلی ارزش آفرینی از این بصیرت است.
تفکر استراتژیک رویکردی است که زمینه شکل گیری و توسعه این بصیرت را فراهم می سازد. تفکر استراتژیک مدیران را به سوی یادگیری سریع از محیط کسب و کار و بکارگیری خلاقیت برای خلق ارزشهای جدید فرامی خواند.
شما اولین نفری باشید که به این ایده نظر می دهید.